Amb bon humor

Autor: Luis Merchán Meimón (RHS. Residencia Santa Cruz)

Es diu que les persones que viuen amb bon humor no ho fan “com si res”, sinó “malgrat tot”, i potser aquí està el gran secret. El sentit de l’humor, el riure, l’intentar passar-ho bé, és un motor fonamental en el nostre dia a dia. Som éssers socials per definició, volem compartir les nostres vivències, els nostres records, la nostra vida amb els altres, i si això li impregnem pinzellades constants d’humor, l’experiència és més addictiva.

Com va dir Freud (1963), considerava l’humor com a mecanisme d’alleujament emocional, una defensa que permet enfrontar-se a situacions compromeses sense sentir-se aclaparat. I és cert que afrontar situacions complicades amb humor ens dóna una visió menys preocupant de les mateixes.

Quan ens fem grans, en general, és alguna cosa que anem perdent, ja que va acompanyada d’altres factors com la il·lusió, el benestar físic, la nostra situació social, etc. Sobre la salut, els beneficis de la rialla són innombrables, i és important tractar de buscar el moment per fer riure els nostres majors, i amb això, nosaltres també.

El sentit de l’humor i la rialla són vitals. És el nostre escut contra tot el que ens intenta agredir, i és per tant, part essencial dels cures que podem oferir diàriament. Per això tenim a les nostres mans una eina molt potent per lluitar contra l’erosió que pateixen els nostres majors a diari. “Mai es perd temps en explicar una anècdota graciosa, en donar carinyo, en ballar, en donar un petó que dibuixi un somriure. Mai es perd temps, es guanya vida.”