L’honor de cuidar

La XVII Convenció Nacional de Lares establirà les bases de futur de les cures de llarga durada.

Font: Lares (traduït amb permís)

La trobada, que ha reunit a 300 professionals i experts del Tercer Sector, ha posat èmfasi en la importància de la cura des de la solidaritat cap als col·lectius vulnerables. 

25 de maig de 2023 – Sevilla ha acollit la XVII Convenció Nacional de Lares sota el lema ‘Liderant la Bona Cura des de la Solidaritat’. Loles López, Consellera d’Inclusió Social, Joventut, Famílies i Igualtat de la Junta d’Andalusia, ha inaugurat l’acte posant en valor la “professionalitat i proximitat” del Grup Social Lares com a “referent en el sector de les cures”. 

Durant les diferents ponències, professionals i experts del Tercer Sector d’Acció Social han recollit les bases sobre els reptes de futur davant de les cures de llarga durada.  

Cura, solidaritat i lideratge han estat els tres eixos centrals d’aquestes jornades. 

Rafael de Lorenzo, Secretari de la Plataforma Tercer Sector i Secretari General del Consell General de l’ONCE, ha posat el focus en la unitat de tots els agents socials destacant que “la clau és generar una cultura comuna de tot el sector des de la transversalitat”. 

A la ponència ‘Ecosistemes de cures quan les persones necessiten ajuda’, Maite Sancho, psicòloga experta en planificació gerontològica, ha ressaltat que “la prioritat és donar importància als serveis comunitaris i humanitzar les cures des de la heterogeneïtat”. 

Representants de l’Administració Pública i professionals d’atenció directa han parlat a la Taula d’experiències sobre la necessitat de coordinació i col·laboració entre l’Administració i els Serveis Socials. “Hem d’invertir en re valoritzar les cures i fomentar la corresponsabilitat”, ha destacat Soledad Jiménez González, Cap del Servei d’Atenció Sociosanitària de la Direcció General d’Atenció Sociosanitària, Salut Mental i Addiccions. 

Després de dues jornades intenses d’anàlisi i reflexió, la XVII Convenció Lares ha recollit algunes conclusions clau per seguir liderant la bona atenció des de la solidaritat. 

  • Fer un diagnòstic previ per partir de les preferències de les persones, la seva heterogeneïtat i diversitat, avaluant les seves necessitats. 
  •  Re valoritzar les cures amb major finançament i optimitzar els recursos per a la professionalització del sector de les cures.  
  • Intercanviar experiències i horitzontalitzar les cures des del lideratge ètic.. 
  •  Crear centres multifuncionals amb activitats variades i de qualitat per evitar la solitud no desitjada. 
  •  Sensibilitzar la societat per a un canvi cultural que trenqui amb l’edadisme.  

Aquesta trobada, organitzada en col·laboració amb Lares Andalusia, ha permès que Lares reflecteixi de nou el seu fidel compromís per adaptar-se als nous paradigmes i millorar de forma contínua per continuar amb la seva missió i visió ja que: “cuidar a qui ens ha cuidat més que un deure, és un honor”. 

Raquel Andreu – Responsable de Comunicació del Grup Social Lares 

comunicacion@lares.org.es 646 748 966