DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA

El dia internacional de la dona treballadora es commemora cada 8 de març, amb la finalitat de no oblidar la lluita que les dones han de realitzar dia rere dia per adquirir els mateixos drets que els homes en el mercat laboral. Al Casal és tradició cel.lebrar aquest dia amb un manifest i un taller dedicat a la dona, on es repasen diferents moments històrics i es recorda l’origen de la celabració. Es fa un mural i es dona un detall per totes les dones que viuen i treballen al Casal.

Quaresma

La Vella Quaresma és la representació gràfica del temps quaresmal, que va de Dimecres de Cendra fins a Setmana Santa. El període penitencial, dins la litúrgia catòlica, és temps de dejuni i abstinència, allò que popularment s’anomena fer magre. Al Casal seguim aquesta tradició, tenint en compte els àpats, seguim el costum d’incloure el peix, particularment el bacallà, com a plat principal del menú dels divendres de Quaresma i també la truita.

Al Casal fa anys que tenim la nostra pròpia Vella Quaresma, una peça fetes pels mateixos residents. Cada divendres arrenquem una pota per anar restant l’espera de la Setmana Santa.
També cada any es fa una Vella Quaresma petita, es realitza un taller on els residents fabriquen la seva pròpia Vella Quaresma per tenir ells al seu dormitori i fer-la servir de calendari.

CONTE ELS RECORDS DE L’INFANTESA

Al Casal iniciem un nou projecte inspirat amb el treball de final de carrera de la neta d’un resident.
Es tracta d’un recull de contes inspirats amb les histories de vida de persones d’un poble de la Comarca D’osona. El recull anomenat ” Històries d’abans en contes d’ara” va ser eina d’un taller de contes que es va realitzar al casal, va tenir tant d’èxit que hem començat el nostre propi conte. Es farà una sèrie de tallers on es recolliran records d’infantesa dels nostres residents i amb ells es crearà un fil conductor, un conte amb il·lustracions que faran els mateixos residents amb tallers d’artepia i Art Land.
El projecte es presentaràen format llibre a l’abril coincidint amb la Diada de Sant Jordi, dia del llibre i la rosa. Es faran arribar còpies als familiars, residents, a l’Institut Escola del Cabrerès.

CARNESTOLTES

Al Casal el Carnestoltes i és molt present, cada any quan s’acosten aquestes dades es fan nombrosos preparatius per fer una festa especial, plena de colors i llum amb l’objectiu de passar uns dies divertits i informals.
L’equip del Casal prepara els tallers creatius relacionats amb la temàtica de l’any, en aquest cas l’univers, activitat relacionada amb el projecte que fan els nois i noies de primer d’ESO de l’Institut escola el Cabrerès i que presentaran al Casal.
Els hi preparem una sorpresa, amb una ambientació de diferents espais amb la temàtica que ells treballen.
Planetes, estrelles, coets, sols i llunes que decoraran el Casal.

També cada dia el Rei Carnestoltes ens mana un disbarat als treballadors, portar coses al cap, corbates, faldilles, mitjons extravagants… disfresses que compartim amb els residents que els agrada aquesta festa.
Tots aquells usuaris als quals els agrada ser partícips compartim moments divertits i un xic esbojarrats.

La festa del Carnestoltes i la del dijous Llarder ,molts anys van unides i aprofitem per fer un bon berenar, xocolatada i coca i als àpats segueix la tradició de menjar botifarra i truita i com no greixons.
És un moment en què l’equip, residents i famílies comparteixen balls i petits espectacles que fan els mateixos treballadors, actuacions musicals, balls , playback… una tarda divertida on el rei o la reina del carnestoltes ens convida a fer tabola.

FESTA DE SANT ANTONI ABAT

Les Festes de Sant Antoni, en alguns indrets conegudes com els Tres Tombs o Tonis se celebren amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abat, protector dels animals. Són un conjunt de celebracions arreu de Catalunya  entorn el  17 de gener i que consisteixen en les cavalcades dels tres tombs, curses i benediccions dels animals, a més d’altres actes.[1]

El ritu principal d’aquestes festes consisteix a fer tres tombs amb els cavallscarros i altres animals de tir per l’interior de la població. Al Casal gaudim d’aquesta festa, ja que passa la cavalcada de l’Esquirol per devant de casa i aprofitem per saludar i gaudir de la vida de poble.

També fem un taller dedicat a la festa, amb la visulització del passant i l’explicació d’aquesta festa i les tradicions que l’envolten.

SES MAJESTATS REIS MAGS D’ORIENT

Al Casal és tradició celebrar la festa del dia de Reis, però els dies previs es posen en marxa tallers relacionats amb aquesta data tan important al calendari.

Aquest any el dia 3 de gener es va portar a terme un taller on es va fer una carta conjunta per demanar els nostres desitjos als reis Mags, després es van fer cartes personalitzades.

També aquests dies previs a l’entrada del Casal teníem uns recipients de vidre plens de desitjos on les famílies, amistats i també alumnes de l’Institut Antoni Pous de Manlleuvaren compartir, s’hi van afegir els desitjos dels residents i es va per entrega del material, el dia de la visita de Ses Majestats.

El dia 4 de gener es va portar a terme un taller de fanalets a càrrec de les netes i filles d’un resident i a la tarda va haver-hi un concert de guitarra i cant a càrrec de la Dolors i en Xixo, un matrimoni que ens va delitar amb músiques de Nadal, boleros i cançons típiques del Perú.

Finalment, el dia 5 vàrem rebre Ses Majestats els Reis d’Orient i ens varen portar coca i saludar, Ah!!!, i també ens varen portar un regal, una manta molt calentona.

El dia 6 es va celebrar el dia de reis amb un dinar especial per finalitzar aquests dies tan especials de Nadal.

SANT JORDI

La diada de Sant Jordi a Catalunya és una festa que se celebra el 23 d’abril amb el Dia del Llibre i la Fira de les Roses, símbols de la cultura i l’amor, i és també una jornada que reivindica la cultura catalana.

Al Casal ho celebrem amb molta il·lusió, és un dia molt especial. Els dies previs preparem les roses que realitzen els nostres residents, productes per la paradeta (punts de llibre, peces de ganxet, treballs manuals…). Si la festa s’escau en dia laborable es fa una paradeta al poble, i si cau en cap de setmana la posem a dins el Casal i les famílies poden comprar els productes.

Aquesta setmana està plena d’activitats, contes i llegendes, tallers de pintura, exposició de dibuixos i poemes que fan arribar les famílies, sortida a l’escola, berenar especial, havaneras, dances… però el més esperat és l’entrega de roses per part de l’equip, tothom del Casal rep la seva rosa elaborada per un grup de residents que assisteixen als tallers creatius i que ho fan amb tot el cor.

Dia Mundial de l’Alzheimer

El 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, data instituïda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Alzheimer’s Disease International (ADI). L’objectiu d’aquesta commemoració és donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries, i demanar el suport i la solidaritat de la població, les institucions i els organismes oficials. 

El 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, data instituïda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Alzheimer’s Disease International (ADI). L’objectiu d’aquesta commemoració és donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries, i demanar el suport i la solidaritat de la població, les institucions i els organismes oficials.

Al Casal o celebrem a partir d’exposicions fotogràfiques, xerrades per tenir una vida activa i saludable i l’activitat més esperada que és la teràpia animal. Aquella setmana les famílies i treballadors porten les seves mascotes. Els residents gaudeixen aquest dia de la visita dels animals de companyia.

Els principals beneficis de la teràpia amb animals són potenciar les habilitats de comunicació i de relació personal, millorar l’autoestima i l’autonomia, estimular activitats motrius concretes (amanyagar, acaronar, raspallar), millorar les relacions i habilitats socials (empatia, saludar, interessar-se pels altres), reduir els estats d’ansietat, depressió. A aquests se sumen la millora de l’estat d’ànim, la disminució de l’ansietat i l’estrès, desenvolupar vincles positius, afavorir l’estimulació mental. El vincle amb l’animal reforça l’empatia, el respecte i la comunicació.

FESTES DE SANT ANTONI

Les Festes de Sant Antoni, en alguns indrets conegudes com els Tres Tombs o Tonis se celebren amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abat, protector dels animals. Són un conjunt de celebracions arreu de Catalunya  entorn el  17 de gener i que consisteixen en les cavalcades dels tres tombs, curses i benediccions dels animals, a més d’altres actes.[1]

El ritu principal d’aquestes festes consisteix a fer tres tombs amb els cavallscarros i altres animals de tir per l’interior de la població. Al Casal gaudim d’aquesta festa, ja que passa la cavalcada de l’Esquirol per devant de casa i aprofitem per saludar i gaudir de la vida de poble.

També fem un taller dedicat a la festa, amb la visulització del passant i l’explicació d’aquesta festa i les tradicions que l’envolten.

SES MAJESTATS ELS REIS D’ORIENT

Al Casal tenim l’honor de rebre cada any la visita màgica de Ses Majestats els Reis d’Orient, acompanyats dels patges. Els residents poden gaudir del discurs dels Reis i la seva presència. Ens saluden i ens acompanyen, reparteixen coca per a tothom i visiten a totes les persones del centre. A més de la coca ens porten un bonic detall per a tots els residents.
És un dia inoblidable, especial, ple d’il·lusió.

El dia de Reis tenim dinar especial, un dinar ben bo acompanyat del tradicional tortell de Reis, pastís típic de la cuina catalana en forma d’anella, fet de pasta de full o d’alguna altra mena, i farcit de massapà, que porta fruita confitada, pinyons i sucre llustre al damunt, i està decorat amb una corona daurada de cartó al centre del pastís.

És costum de menjar-lo el 6 de gener, per celebrar el Dia de Reis, aquest tortell conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una figureta (normalment d’un dels Reis). Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat, mentre que qui troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.