Dia dels àvis /àvies

El Dia dels Avis/àvies és una oportunitat per reconèixer l’impacte significatiu que els avis tenen en les nostres vides. A més de proporcionar suport emocional i consells basats en la seva experiència, els avis sovint juguen un paper crucial en la criança dels néts i en la transmissió de valors i tradicions familiars.

Reflexió: Més enllà de les celebracions, aquest dia també serveix per reflexionar sobre la importància de cuidar i donar suport als ancians, assegurant que rebin el respecte, l’atenció i l’amor que mereixen en aquesta etapa de les seves vides.

Aquesta celebració és una ocasió per expressar gratitud i enfortir els llaços familiars, reconeixent el paper insubstituïble que els avis juguen en les nostres vides. Al Casal ho celebrem amb un vermut especial.

FESTA MAJOR DEL CASAL

Festa Major del Casal: del 22 al 26 de juliol

Us presentem la nostra petita Festa Major, pensada a nivell intern amb una varietat d’activitats per a tots els gustos . A continuació, us detallem el programa d’activitats:

  • Tallers de Reminiscència i Música: Iniciarem la setmana amb tallers on podrem recordar temps passats i gaudir de la música que més ens agrada.

  • Bingo Especial: No us perdeu el nostre bingo especial amb premis sorpreses i molta diversió per a tothom.

  • Cloenda del Voluntariat amb Esmorzar: Celebrarem la tasca dels nostres voluntaris amb un esmorzar de germanor.
  • Música i Danses amb Grups Musicals de la Comarca: Tindrem la visita de grups musicals de la nostra comarca per animar-nos amb la seva música i danses.
  • Cinema i Granissats: Passarem una tarda de pel·lícula amb granissats per a refrescar-nos mentre gaudim del millor cinema.
  • Tallers Creatius Especials: Activitats creatives per a tots els gustos, on podreu expressar el vostre talent i creativitat.
  • Vermut Especial el Dia dels Avis: Culminarem la nostra Festa Major amb un vermut especial dedicat als avis, amb bona companyia i molta alegria.

Així, mentre esperem la Festa Major oficial de l’Esquirol, nosaltres ens fem la nostra a mida escalfant motors.

VOLUNTARIAT

L’Ajuntament de l’Esquirol presenta el programa de voluntariat 2024, amb l’objectiu de fomentar la connexió del jovent amb l’entorn, el patrimoni històric i els habitants del Collsacabra. Aquesta iniciativa, titulada “Un retorn al Collsacabra”, proposa diverses activitats al Casal per crear vincles intergeneracionals i conscienciar sobre la importància de conservar el nostre entorn i cultura.

Activitats Proposades

  1. Reminiscència:
    • Descripció: Aquesta activitat permet als joves i residents explorar objectes del passat i compartir records. És una oportunitat per aprendre de les experiències dels més grans i mantenir viu el patrimoni històric.
  2. Taller de Reutilització:
    • Descripció: Inspirats en les tècniques tradicionals dels nostres residents, aquest taller ensenya maneres creatives de reciclar i reutilitzar materials.
  3. Taller de Relaxació i Emocions:
    • Descripció: Aquest taller se centra en tècniques de relaxació i gestió emocional, essencials per al benestar dels participants.
  4. Taller d’Estampació Botànica:
    • Descripció: Una activitat creativa que combina l’art i la natura. Els participants aprenen a fer estampacions utilitzant elements naturals del Collsacabra.
  5. Cloenda: Un esdeveniment final per celebrar els èxits del programa i compartir les experiències viscudes. Esmorzari ballada de sardanes. Es farà l’entregad’un detall el.laborat perels joves i un altre per els residents.

Aquest programa busca redescobrir el Collsacabra, aprendre del passat i contribuir a un futur més sostenible i connectat amb el nostre entorn i comunitat.

SETMANA INTERGENERACIONAL

El Casal de la Santa Creu participa novament en les activitats de la Setmana Intergenaracional de l’Esquirol aquest any 2024. Durant quatre dies, gaudim d’un ampli ventall d’activitats al nostre poble amb l’objectiu principal de fomentar la comunitat i impulsar un treball intergeneracional molt important.

En aquesta edició, ens centrarem especialment en la interacció entre joves i persones grans, oferint activitats que siguin del grat de tots els participants, promovent així l’aprenentatge i l’enriquiment mutu. Les activitats previstes són:

  • Taller d’art floral
  • Taller de gamificació
  • Petanca i bitlles catalanes
 

 

 

 

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA

El dia internacional de la dona treballadora es commemora cada 8 de març, amb la finalitat de no oblidar la lluita que les dones han de realitzar dia rere dia per adquirir els mateixos drets que els homes en el mercat laboral. Al Casal és tradició cel.lebrar aquest dia amb un manifest i un taller dedicat a la dona, on es repasen diferents moments històrics i es recorda l’origen de la celabració. Es fa un mural i es dona un detall per totes les dones que viuen i treballen al Casal.

Quaresma

La Vella Quaresma és la representació gràfica del temps quaresmal, que va de Dimecres de Cendra fins a Setmana Santa. El període penitencial, dins la litúrgia catòlica, és temps de dejuni i abstinència, allò que popularment s’anomena fer magre. Al Casal seguim aquesta tradició, tenint en compte els àpats, seguim el costum d’incloure el peix, particularment el bacallà, com a plat principal del menú dels divendres de Quaresma i també la truita.

Al Casal fa anys que tenim la nostra pròpia Vella Quaresma, una peça fetes pels mateixos residents. Cada divendres arrenquem una pota per anar restant l’espera de la Setmana Santa.
També cada any es fa una Vella Quaresma petita, es realitza un taller on els residents fabriquen la seva pròpia Vella Quaresma per tenir ells al seu dormitori i fer-la servir de calendari.

CONTE ELS RECORDS DE L’INFANTESA

Al Casal iniciem un nou projecte inspirat amb el treball de final de carrera de la neta d’un resident.
Es tracta d’un recull de contes inspirats amb les histories de vida de persones d’un poble de la Comarca D’osona. El recull anomenat ” Històries d’abans en contes d’ara” va ser eina d’un taller de contes que es va realitzar al casal, va tenir tant d’èxit que hem començat el nostre propi conte. Es farà una sèrie de tallers on es recolliran records d’infantesa dels nostres residents i amb ells es crearà un fil conductor, un conte amb il·lustracions que faran els mateixos residents amb tallers d’artepia i Art Land.
El projecte es presentaràen format llibre a l’abril coincidint amb la Diada de Sant Jordi, dia del llibre i la rosa. Es faran arribar còpies als familiars, residents, a l’Institut Escola del Cabrerès.

CARNESTOLTES

Al Casal el Carnestoltes i és molt present, cada any quan s’acosten aquestes dades es fan nombrosos preparatius per fer una festa especial, plena de colors i llum amb l’objectiu de passar uns dies divertits i informals.
L’equip del Casal prepara els tallers creatius relacionats amb la temàtica de l’any, en aquest cas l’univers, activitat relacionada amb el projecte que fan els nois i noies de primer d’ESO de l’Institut escola el Cabrerès i que presentaran al Casal.
Els hi preparem una sorpresa, amb una ambientació de diferents espais amb la temàtica que ells treballen.
Planetes, estrelles, coets, sols i llunes que decoraran el Casal.

També cada dia el Rei Carnestoltes ens mana un disbarat als treballadors, portar coses al cap, corbates, faldilles, mitjons extravagants… disfresses que compartim amb els residents que els agrada aquesta festa.
Tots aquells usuaris als quals els agrada ser partícips compartim moments divertits i un xic esbojarrats.

La festa del Carnestoltes i la del dijous Llarder ,molts anys van unides i aprofitem per fer un bon berenar, xocolatada i coca i als àpats segueix la tradició de menjar botifarra i truita i com no greixons.
És un moment en què l’equip, residents i famílies comparteixen balls i petits espectacles que fan els mateixos treballadors, actuacions musicals, balls , playback… una tarda divertida on el rei o la reina del carnestoltes ens convida a fer tabola.

FESTA DE SANT ANTONI ABAT

Les Festes de Sant Antoni, en alguns indrets conegudes com els Tres Tombs o Tonis se celebren amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abat, protector dels animals. Són un conjunt de celebracions arreu de Catalunya  entorn el  17 de gener i que consisteixen en les cavalcades dels tres tombs, curses i benediccions dels animals, a més d’altres actes.[1]

El ritu principal d’aquestes festes consisteix a fer tres tombs amb els cavallscarros i altres animals de tir per l’interior de la població. Al Casal gaudim d’aquesta festa, ja que passa la cavalcada de l’Esquirol per devant de casa i aprofitem per saludar i gaudir de la vida de poble.

També fem un taller dedicat a la festa, amb la visulització del passant i l’explicació d’aquesta festa i les tradicions que l’envolten.

SES MAJESTATS REIS MAGS D’ORIENT

Al Casal és tradició celebrar la festa del dia de Reis, però els dies previs es posen en marxa tallers relacionats amb aquesta data tan important al calendari.

Aquest any el dia 3 de gener es va portar a terme un taller on es va fer una carta conjunta per demanar els nostres desitjos als reis Mags, després es van fer cartes personalitzades.

També aquests dies previs a l’entrada del Casal teníem uns recipients de vidre plens de desitjos on les famílies, amistats i també alumnes de l’Institut Antoni Pous de Manlleuvaren compartir, s’hi van afegir els desitjos dels residents i es va per entrega del material, el dia de la visita de Ses Majestats.

El dia 4 de gener es va portar a terme un taller de fanalets a càrrec de les netes i filles d’un resident i a la tarda va haver-hi un concert de guitarra i cant a càrrec de la Dolors i en Xixo, un matrimoni que ens va delitar amb músiques de Nadal, boleros i cançons típiques del Perú.

Finalment, el dia 5 vàrem rebre Ses Majestats els Reis d’Orient i ens varen portar coca i saludar, Ah!!!, i també ens varen portar un regal, una manta molt calentona.

El dia 6 es va celebrar el dia de reis amb un dinar especial per finalitzar aquests dies tan especials de Nadal.