Coneixent L’ICTUS

ICTUS

És una de les patologies neurològiques més freqüents i que té un major impacte a la població. Per fer-nos una idea a Espanya es produeix un ictus cada 6 minuts.

Artículo escrito por  Alzheimer Catalunya Fundació

L’ictus és una de les principals causes de mort i discapacitat per la qual la seva detecció i tractament precoç són fonamentals. És per això que és molt important actuar ràpidament per portar la persona davant d’un metge.


Però que és l’ictus?

L’ictus és un trastorn neurològic agut a conseqüència d’un problema circulatori en el cervell que s’inicia de forma brusca.


De forma general el podem classificar en dues categories:


Isquèmics:
En els ictus isquèmics es produeix una interrupció o descens del flux sanguini en el cervell, com a conseqüència es veu reduïda l’aportació sanguínia i de glucosa en l’àrea cerebral afectada el que produeix una zona d’infart. Existeixen dos mecanismes pels quals passa aquest ictus isquèmic: per trombosis (s’obstrueix la circulació per plaques arterioescleròtiques en les parets arterials) o per embòlia (oclusió d’un vas sanguini a causa d’un èmbol o coàgul originat en un altre punt del sistema vascular).


Hemorràgics:
En aquest cas es produeix una extravasació sanguina, dins de la parènquima cerebral o entre parènquima i les capes meninges provocant un desplaçament de les estructures cerebrals. En el primer cas el vessament sanguini es produeix en l’interior del cervell, i en el segon es produeix en l’espai en mig de la piamàter i l’aracnoide.

Generalment, els Ictus hemorràgics es deuen a la ruptura d’un aneurisma (dilatació o bombament d’una de les parets d’un vas sanguini).

Després d’un ictus, les manifestacions cognitives seran diferents depenent del territori vascular afectat.

No és el mateix tenir un ictus en l’àrea de l’artèria cerebral anterior que l’artèria cerebral posterior o les seves ramificacions.

Prevenció

Un adequat control i tractament dels factors de risc vascular, com poden ser la hipertensió arterial, diabetis, excés de colesterol o l’obesitat. Així com deixar de banda els mals hàbits com el tabaquisme, poden prevenir 9 de cada 10 ictus.

Encara que existeixen altres factors de risc que no es poden modificar com l’edat avançada o la història familiar, és necessari i recomanable portar una vida saludable per prevenir-lo. També els pacients amb demència tenen un risc augmentat de patir un ictus a conseqüència de l’edat avançada i que en moltes ocasions presenten factors de risc vascular.

És per això que hem d’estar alertes davant de possibles símptomes d’alarma d’un ictus per poder actuar precoçment i sobretot fomentar un estil de vida saludable, sense oblidar l’exercici físic o en el seu cas recórrer a la fisioteràpia per ajudar a estimular la mobilitat, la marxa i prevenir l’impacte que aquests factors de risc poden ocasionar sobre la salut vascular del cervell.

Símptomes i signes d’alarma en un ictus:

Disminució de la consciència, confusió, fort mal de cap espontani.

Pèrdua de la parla.

Pèrdua de la força o paràlisis d’una extremitat o un hemicòs.

Pèrdua de l’equilibri i coordinació.

Pèrdua de la visió d’un o els dos ulls.

Desviació de la comissura bucal.